De Persmuskiet

het digitale zintuig

Sociale media

2010041802nemda2tbda112.jpg

De Persmuskiet tikt door....

Freelance journalist voor de Persgroep, edities Stadsblad Den Bosch, de Sleutel in Oss en de Maasroute. Maar ook voor de omliggende gebieden kunt u bij mij terecht voor uw unieke verhaal. 

 

Verdient uw verhaal publiciteit? Neem dan contact met mij op

In de ban van FC Groningen

De Groninger Vrijwilligerskrant - april 1999 - jaargang 2 - nummer 3

 

vrg99Zware tijden voor de FC. De nacompetitie wacht; FC Den Bosch valt vrijwel niet meer in te halen. Voor de centen is promotie broodnodig: Terwijl de publieksactie "Vierkant achter FC Groningen" net op stoom komt, leidt een miljoenentekort tot de zoveelste financiële crisis. De animo om actief te zijn voor de club blijft er onverminderd groot om. Rond de tweehonderd mensen zetten zich vrijwillig in voor de FC; waarvan sommige al tientallen jaren. Algemeen directeur Hans Nijland noemt betaald voetbal zonder vrijwilligers zelfs 'ondenkbaar'.

 

Medio februari werden ze weer eens opgeroepen. Het veld in het Oosterparkstadion moest sneeuw-vrij gemaakt worden voor de topper tegen FC Den Bosch. Helaas lastte de scheidsrechter de wedstrijd alsnog af, ondanks dat de vrijwilligers er alles aan gedaan hadden om de wedstrijd door te laten gaan. Door dit soort acties staan de vrijwilligers hoog in het vaandel bij de club. Algemeen directeur Hans Nijland (38) legt uit waarom deze groep zo belangrijk is voor FC Groningen.

 

11 februari is de Vrijwilligers rond FC Groningen (VRG) opgericht om de belangen te behartigen van de stewards, kassiers en EHBO-ers. Door de komst van de VRG kunnen problemen in een vroeg stadium worden gesignaleerd. In het verleden kwamen de vrijwilligers incidenteel langs met problemen of sugges-ties. Veel zaken werden ad hoc afgehandeld. Bij een overlegorgaan als de VRG kunnen deze problemen gestructureerd worden en gezamelijk worden opgelost. Eén keer in de maand vindt er een overleg plaats tussen de besturen van FC Groningen en de VRG. De samenstelling van het bestuur van de VRG bestaat uit drie stewards, twee kassiers en één EHBO-er. De vijf bestuursleden zijn Klaas de Lange (voorzitter), Marcel Ploeg (Secretaris), Peter Hanning (Penningmeester), Alje Dijkstra (2e voorzitter), Dick Kranen-burg (2e secretaris) en Petra Bennink (lid). De VRG is een vereniging met beperkte bevoegdheden. Alle beslissingen gaan in overleg met het bestuur van FC Groningen. Zij krijgt een budget waarmee ze diverse activeiten kunnen organiseren. De VRG mag in feite alles aankaarten bij het bestuur, maar het moet wel financieel uitvoerbaar zijn. Je kan nog zo prachtige dingen bedenken, maar met de factor geld heb je altijd te maken. Aangezien FC Groningen krap bij kas zit, heeft de VRG een klein budget. De belangrijkste taak van de VRG is dat de vrijwilligers hun werk zo optimaal mogelijk moeten kunnen uitvoeren.

 

Hoe komt de informatie bij de vrijwilliger terecht?
Ten eerste moet het bestuur van de VRG een goede binding hebben met de vrijwilligers.Er worden activiteiten georganiseerd zoals kaart- en sjoelavonden, waardoor men op een informele manier met elkaar kan omgaan. Daarnaast biedt het FC Groningen Magazine een uitstekende mogelijkheid om de vrijwilli-gers op de hoogte te brengen over de activiteiten van de VRG.

 

Staat men in de rij om vrijwilliger te worden bij FC Groningen?

De animo om vrijwilliger te worden is zeer groot. De werving gaat via advertenties, dus dezelfde procedu-re als voor een betaalde baan. De politie is nauw betrokken bij de selectie van stewards. Het verschil tussen een betaalde functie en die van vrijwilliger is dat de vrijwilligers niet onder contract staan. Daaren¬tegen zijn ze wel verzekerd.

 

nijland99Hoe is de verhouding tussen betaald personeel en de vrijwilligers?
Ondanks dat het contact minimaal is, alleen tijdens de wedstrijden, constateer je toch dat iedereen zeer spontaan met elkaar omgaat, omdat men zich realiseert dat we het met elkaar moeten doen. Iedereen in de organisatie is even belangrijk.

 


Wat is er gebeurd met de animo voor het vrijwilligerswerk na de degradatie?
Onder de vrijwilligers ontstond de versterkte gedachte: “jongens, we laten de moed niet zakken en we moeten er alles aan doen om weer terug te komen”. De onderlinge band is juist sterker geworden.

 

Kan Betaald voetbal kan zonder vrijwilligers?
“Dat is ondenkbaar. Er zijn tweehonderd vrijwilligers. Wanneer deze mensen op de loonlijst zouden staan dan is dat onbetaalbaar. De club kan niet zonder deze mensen. De aanwezigheid van de voorzitter of directeur op de kaart- en sjoelavonden is ook erg belangrijk. Want zeg nou zelf, wat is er nog mooier in het leven dan met je vrijwilligers gezellig een biertje te drinken.”.

 

De steward, de kassier en de EHBO-er

De heren Van der Schaaf (71) en de Lange (77) zijn beiden 35 jaar controleur. In die tijd is er veel gelachen, maar ook gehuild. Het dieptepunt was de dood van Tonny van Leeuwen. Daar weegt geen enkele degradatie tegen op. Het is heel belangrijk hoe je met het publiek omgaat. In de 35 jaar hebben de heren nog nooit trammelant gehad. De heer Benjamins (52) is 27 jaar verbonden als vrijwilliger bij de club. Hij is nu hoofdkassier. Zes jaar geleden, toen de FC krap bij kas zat, kwam er een oud dametje van 70 bij de kassa en legde een tientje neer en zei: “dat is voor de club en van voetbal heb ik geen verstand”. “Dat vond ik zo lief” zei Benjamins. Als kassier staat Benjamins de bezoekers goed te woord. Ook hij heeft In 27 jaar nooit trammelant gehad. De heer Dijkstra (47) en mevrouw Bennink (48) maken deel uit van de EHBO. Dijkstra twintig jaar; Bennink acht j¬aar. Echt leuke kanten heeft de EHBO niet, maar er wordt wel eens een ongeduldig iemand binnengebracht die blijft zeuren of de behandeling klaar is, omdat hij weer graag naar het voetbal wil.

 

Vrijwilligers Rond Groningen

Het bestuur en het management van FC Groningen hechten er grote waarde aan om regelmatig op een goede manier te kunnen communiceren met alle medewerk(st)ers van FC Groningen. Een belangrijke groep binnen de professionele organisatie die FC Groningen heet zijn de vrijwilligers, waarbij te denken valt aan de vele stewards, de kassiers en de EHBO-medewerk(st)ers. Dit betreft een groep van 160 personen. Omdat het nogal moeilijk is om regelmatig met iedereen contact te hebben en het van groot belang is om te weten wat er leeft onder de medewerk(st)ers, is er een overlegorgaan opgezet voor de vrijwilligers. Te weten de VRG (Vrijwilligers Rond FC Groningen) bestaande uit 5 personen. De taak van dit overlegorgaan is het behartigen van de belangen van de vrijwilligers. De vertegenwoordigers zullen regelmatig vergaderen met het bestuur en/of management van FC Groningen.

 

 

Hemels stuk vol duivelse dilemma’s

lucifer

 

Heeswijk-Dinther, 15 augustus 2018 -- Theatergroep de Kersouwe voert elk jaar klassiek stuk uit en vergeet daarbij niet om daarin actuele boodschappen te vermelden. Dit jaar is het de beurt aan het treurspel Lucifer van Joost van den Vondel. De première van Lucifer vond plaats op zondagmiddag 12 augustus. Het publiek mag bij aankomst in het openluchttheater in Heeswijk-Dinther gelijk aan de bak met het beantwoorden van enkele dilemma’s, waar pas na afloop van de voorstelling het antwoord op gegeven wordt.

 

Door Yoerak van Voorst

 

Lucifer gaat over de balans tussen goed en slecht. Aan de ene kant de gevreesde hel met de gevallen aartsengel Lucifer aan het hoofd en aan de andere kant het paradijs dat de hemel genoemd wordt, dat geleid wordt door opperaartsengel Gabriël. Tussen hemel en de hel ligt de aarde waar al eeuwen lang oorlogen gevoerd wordt en dat maakt de kloof tussen hemel en hel alleen maar groter.

 

Regisseur Rowdy Pelgrim gebruikt de actualiteit bij het maken van de voorstelling. Mag de wet worden overtreden wanneer jij daarboven staat? Mag je verdorven dingen doen voor de goede zaak? Het zijn duivelse dilemma’s waarbij het publiek de eerste en moeilijkste vraag voorgeschoteld krijgt bij binnenkomst. Mag je iemand doden om anderen te redden?

 

Lucas de Waard schreef de voorstelling Lucifer voor Theatergroep de Kersouwe om hedendaagse dilemma’s, religie en een somber wereldbeeld toegankelijk te maken voor een groot publiek. Lucifer is een serieuze voorstelling geworden met een duidelijke boodschap, maar ook humor, tempo en massascènes zijn door de auteur niet vergeten omdat het ook als gezinsuitje geschikt moet zijn.

 

Aan het eind van de voorstelling moet het publiek toch even slikken wanneer het kwaad dreigt te winnen. Een rigoureus besluit van Gabriël maakt de zaak alleen nog maar erger. Als je het kwaad bestrijdt met het kwaad dan beland je in een vicieuze averechtse cirkel. De macht van het kwaad wordt groter en groter. Na een revolte zal een nieuwe revolte volgen. Niet wetend dat alleen de liefde instaat is om het kwaad daadwerkelijk te bestrijden.

 

Theatergroep de Kersouwe speelt de voorstelling Lucifer nog zes keer. De eerst volgende staat gepland op vrijdagavond 17 augustus. De laatste voorstelling is op zondagmiddag 2 september. Voor meer informatie: www.kersouwe.nl

curriculum vitae

trinitycollege

Personalia

 

Naam: Yoerak Jasper van Voorst

Telefoon: 06-19866735

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Website: http://www.persmuskiet.nl

Twitter: http://www.twitter.com/persmuskiet

LinkedIn: http://nl.linkedin.com/in/yoerak

Facebook: http://www.facebook.com/yoerak

 

Profiel

Mijn interesse ligt bij het uitvoeren van het vastgelegde beleid, op een accurate manier. Ik weet van aanpakken en heb een groot doorzettingsvermogen. Ik kan goed luisteren en gezellig in de omgang.

 

Werkervaring

 

2018 Taxichauffeur leerlingenvervoer Willemsen de Koning

 

2001-31/10/2017 Redacteur Nieuwsbank BV

 

Taken              

 • Redigeren van persberichten
 • Robot operator
 • Persberichten rubriceren en doorsturen naar abonnees

1999-2001 Hoofdredacteur Macropolis BV

 

Taken

 • Hoofdredactie website
 • Redigeren van nieuwe content
 • Schrijven van nieuwe content

1999  Verslaggever / redacteur bij de vrijwilligerskrant van Groningen

 

Taken              

 • Interviewen en schrijven van human interest artikelen

1998 Medewerker sportredactie Nieuwsblad van het Noorden.

 

Taken

 • Sportuitslagen verwerken

1998 Administratief assistent redactie Nieuwsblad van het Noorden

 

Taken

 • Telex beheren
 • Dagelijkse RTV gids verwerken voor publicatie
 • Redactie ondersteunen

1997 Uitzendkracht op de afdeling documentatie van het Nieuwsblad van het Noorden.

 

Taken

 • Archiveren van artikelen
 • Redactie ondersteunen

Opleiding

1991-1997       InformatieDienstverlening en -Management aan de Hanzehogeschool hogeschool van

                        Groningen. (voorheen BDI-Informatieverzorging)                        Diploma behaald

1988-1991       HAVO-MBO                                                                            Diploma behaald

1984-1988       MAVO                                                                                    Diploma behaald


Cursussen

2004       Cursus Journalistiek aan de Fontys in Tilburg

2002       Scheidsrechterscursus SOII veldvoetbal bij de KNVB

2000       Dagcursus schrijven voor het web, Learn&Do

1997       Scheidsrechterscursus SOIII veldvoetbal, bij de KNVB

1996       Cursus presentatietechnieken aan de Volksuniversiteit Groningen

 

Nevenactiviteiten:

2014 - heden  Vrijwilliger Fietsersbond Den Bosch portefeuille digitale zaken

2012 - heden  Webmaster / Hoofdredacteur website Scheidsrechtersvereniging De Langstraat

2011 - heden  Secretaris Scheidsrechtersvereniging De Langstraat

2005 - heden  Freelance correspondent De Weekkrant Stadsblad Den Bosch

2007-2009      Secretaris Scheidsrechtersvereniging Den Bosch

2004-2009      Bestuurslid Scheidsrechtersvereniging Den Bosch

2004-2012      Webmaster Scheidsrechtersvereniging Den Bosch

2003-2009      Lay-out- en eindredacteur wijkkrant en website  ‘Zuiderstem’ Gestelse buurt in Den Bosch

2002-2011      Secretaris / webmaster van Stichting Buurthuis de Zuiderster in Den Bosch

2002-2012      Redacteur Scheidsrechtersvereniging Den Bosch

 

Overige nevenactiviteiten

Webmaster/designer COVS de Langstraat: http://www.covsdelangstraat.nl

Webmaster/designer Wyboo de Clown: http://www.wyboodeclown.com

Webmaster/designer Suri Guides: http://www.suriguides.com

Webmaster/designer Salsa eetcafee: http://www.salsa-eetcafee.nl (niet meer online)

Eigenaar Persmuskiet webdesign: http://www.persmuskiet.nl

Eigenaar radioportal Regioradio.fm: http://www.regioradio.fm (twitter: @regioradiofm)

Webbeheerder website COVS afdeling De Langstraat http://www.covs.nl

Webbeheerder Fietsersbond afdeling ’s-Hertogenbosch: http://denbosch.fietsersbond.nl

Webbeheerder persberichten.startpagina.nl: http://persberichten.startpagina.nl

Webbeheerder persbureaus.startpagina.nl: http://persbureaus.startpagina.nl

Webbeheerder crowdsourcing.startpagina.nl: http://crowdsourcing.startpagina.nl

Webbeheerder Scheidsrechter.startpagina.nl: http://scheidsrechter.startpagina.nl

Webbeheerder Alizee.startpagina.nl: http://alizee.startpagina.nl

Webbeheerder Glazenhuis.startpagina.nl: http://glazenhuis.startpagina.nl

 

Computervaardigheden

Zeer ervaren met: Windows 10, MS Word, Excel, Joomla, Artisteer

Ervaren met: Photoshop, HTML,Wordpress

Kan werken met: Powerpoint, Pinnacle, Publisher, QuarkXpress, binnen no time met elk ander programma

 

Taalvaardigheden

Nederlands:      moedertaal

Engels:             mondeling redelijk, schriftelijk redelijk

Duits:               mondeling redelijk, schriftelijk matig

Frans               mondeling matig, schriftelijk matig

 

Ik ben een intelligente, hardwerkende en betrouwbare collega en zet mij vol in om problemen op te lossen. Verder heb ik een scherpe dosis gevoel voor humor. Ik ben empatisch ingesteld, vriendelijk en  bereid om anderen te helpen. En in het bezit van creatieve hersenen.

 

Interessante hobbies

Voetbalscheidsrechter, wielrennen, theater bezoeken, skiën

 

Beheer sociale media accounts

 

Fietsersbond:

https://twitter.com/DenBoschfietst

https://www.facebook.com/fietsersbonddenbosch/

 

COVS de Langstraat

https://twitter.com/COVSLangstraat

https://www.facebook.com/covsdelangstraat/

https://www.facebook.com/groups/374979555931555/

 

Regioradio.fm

https://twitter.com/regioradiofm

https://www.facebook.com/Regioradiofm/

 

Persoonlijke titel

https://twitter.com/persmuskiet

https://www.linkedin.com/in/yoerak

https://www.facebook.com/yoerak