De Persmuskiet

het digitale zintuig

Sociale media

geldrop2.jpg

Lucifer

Hemels stuk vol duivelse dilemma’s

lucifer

 

Heeswijk-Dinther, 15 augustus 2018 -- Theatergroep de Kersouwe voert elk jaar klassiek stuk uit en vergeet daarbij niet om daarin actuele boodschappen te vermelden. Dit jaar is het de beurt aan het treurspel Lucifer van Joost van den Vondel. De première van Lucifer vond plaats op zondagmiddag 12 augustus. Het publiek mag bij aankomst in het openluchttheater in Heeswijk-Dinther gelijk aan de bak met het beantwoorden van enkele dilemma’s, waar pas na afloop van de voorstelling het antwoord op gegeven wordt.

 

Door Yoerak van Voorst

 

Lucifer gaat over de balans tussen goed en slecht. Aan de ene kant de gevreesde hel met de gevallen aartsengel Lucifer aan het hoofd en aan de andere kant het paradijs dat de hemel genoemd wordt, dat geleid wordt door opperaartsengel Gabriël. Tussen hemel en de hel ligt de aarde waar al eeuwen lang oorlogen gevoerd wordt en dat maakt de kloof tussen hemel en hel alleen maar groter.

 

Regisseur Rowdy Pelgrim gebruikt de actualiteit bij het maken van de voorstelling. Mag de wet worden overtreden wanneer jij daarboven staat? Mag je verdorven dingen doen voor de goede zaak? Het zijn duivelse dilemma’s waarbij het publiek de eerste en moeilijkste vraag voorgeschoteld krijgt bij binnenkomst. Mag je iemand doden om anderen te redden?

 

Lucas de Waard schreef de voorstelling Lucifer voor Theatergroep de Kersouwe om hedendaagse dilemma’s, religie en een somber wereldbeeld toegankelijk te maken voor een groot publiek. Lucifer is een serieuze voorstelling geworden met een duidelijke boodschap, maar ook humor, tempo en massascènes zijn door de auteur niet vergeten omdat het ook als gezinsuitje geschikt moet zijn.

 

Aan het eind van de voorstelling moet het publiek toch even slikken wanneer het kwaad dreigt te winnen. Een rigoureus besluit van Gabriël maakt de zaak alleen nog maar erger. Als je het kwaad bestrijdt met het kwaad dan beland je in een vicieuze averechtse cirkel. De macht van het kwaad wordt groter en groter. Na een revolte zal een nieuwe revolte volgen. Niet wetend dat alleen de liefde instaat is om het kwaad daadwerkelijk te bestrijden.

 

Theatergroep de Kersouwe speelt de voorstelling Lucifer nog zes keer. De eerst volgende staat gepland op vrijdagavond 17 augustus. De laatste voorstelling is op zondagmiddag 2 september. Voor meer informatie: www.kersouwe.nl